fbpx

Under flera år har KEWAB stolt stöttat och sponsrat Emma Nilsson och Linn Persson för att nå framgångar i skidskyttelandslaget. I fjol tog Linn silver i OS i Pyeongchang och Emma var reserv på plats i Korea.

När vi möter tjejerna är det positiva vibbar vi får inför vinterns skidskyttesäsong. Med lärdomar från förra säsongen satsar de helhjärtat på att nå goda resultat på VM i Östersund i vinter.

 Jag har aldrig åkt så bra skidor som jag gjorde i fjol, med undantag för de gånger jag kände av den gamla ryggskadan. Jag sköt för första gången i min karriär 20 träff av 20 möjliga under världscupstävlingen i Östersund. I vintras tog jag även min första topp tio placering i världscupen. En åttondeplats på sprinten i Oberhof samt två pallplatser under damstafetter i Oberhof och Ruhpoldig, berättar Linn.

Till skillnad från Linn så sköt Emma bra men åkte sämre skidor förra säsongen. Trots en utmanande säsong tog Emma en niondeplats i EM, var reserv under OS i Pyeongchang  och knep dessutom SM guld och SM silver. I Världscupen tog hon placering 25 och 27, men inte på grund av skidåkningen poängterar hon, utan för att hon sköt bra.

KEWAB fick besök av tjejerna och Annica Bengtsson fick känna på hur geväret känns. Vi fick även veta mer om deras vardag, träningsmetoder och hur mycket de kämpar för att ligga på topp.
Så här ser en silvermedalj från OS ut. KEWAB Elkrafts affärsområdeschef Tony Haraldsson tillsammans med Linn och Emma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tjejerna tränar så mycket som fyra till sex timmar om dagen, sex dagar i veckan. Under maj till juni och september till november tränar de som mest. Just nu är skidskyttelandslaget i Idre under två och en halv vecka. Tjejerna siktar högt och målet denna vintersäsong är att vara i toppform inför VM i Östersund.

Jag har lärt mig av mina misstag från förra säsongen och har därför förändrat upplägget av träningen. Jag upplever att fjolårets hårda träning och många resor gjorde att resultatet inte blev så som jag hade hoppats. Nu har jag en lägenhet i Östersund och slipper onödiga resor mellan Torsby, Östersund och alla träningsläger. Jag kan planera min träning och vila mer. Istället för att köra på som tidigare tar jag nu ett steg tillbaka när jag känner mig sliten. Jag tränar mycket men kvalitén på träningen är bättre, berättar Emma.

Linn kämpade med en ryggskada för två vintrar sen. I år har hon inte känt av skadan nämnvärt och eftersom fjolårets succé var ett faktum kör hon ett liknade träningsupplägg inför den här säsongen.

Vår tränare Wolfgang Pichler lägger alltid upp sommar- och höstträningen så att vi ska nå nya mål och framgångar. Han har naturligtvis gjort förändringar som gör att vi förhoppningsvis är i toppform inför VM i vinter. I mitt fall är det små förändringar. Hittills har jag genomfört alla träningspass jag velat utan skador och sjukdagar, säger Linn.

Gemensamt avslutar vi att prata om hur viktig KEWAB’s insats är för tjejernas satsning.

KEWAB gör att vi kan ägna oss åt träning istället för att jobba eller studera. Sponsorkontrakten betalar för boende, mat och resor. Hade vi jobbat hade vi inte kunnat träna så mycket vi behöver för att nå elitnivå. Det är först när vi når toppen som vi kan få vinstpengar och på ”riktigt” kan leva på vår idrott. För att nå dit måste vi ha hjälp av sponsorer, det är direkt avgörande, berättar Emma.

Linn instämmer och poängterar att KEWAB som sponsor gör det möjligt för dem att kunna utöva sporten på deras nivå. Tack vare sponsorer, bekanta, familj och vänner kan de sikta högt och vara förebilder för andra ungdomar som vill satsa på sporten.

Att ta sig från Torsby till världseliten är inte omöjligt med rätt hjälp – det bevisar tjejerna. Vi är stolta över att få bidra till tjejernas fina prestationer, det är viktigt för oss. Under VM i Östersund kommer vi naturligtvis att följa och heja på dem men säger redan nu grattis till Emmas guld i SM i masstart och Linns fina start på säsongen. Vi kommer fortsätta att sponsra tjejerna för att uppmuntra och inspirera till positiva prestationer och idrotten, berättar Tony Haraldsson, KEWAB Elkraft.